Sint-Joost-aan-Moestuin

Dankzij de hulp van veel gemotiveerde kinderen van de kleuter -en lagere school lopen de verbouwingen van onze moestuin volgens schema.

De steentjes werden verplaatst naar de speelplaats (lager) onder de kastanjebomen en het worteldoek werd van de grond getrokken bij vriezende temperaturen.

In een volgende fase wordt compost (groen afval verteerd door allerlei insecten, bacteriën en schimmels) met de grond bewerkt en overdekt met bruin materiaal (blad afval en stukjes schors en hout).

Waarom? Wel, de grond is een beetje ziek. Compost helpt hem weer gezond te zijn, zorgt voor luchtigheid (ademhaling) en is vochtregulerend (wateropname -en afvoer). In compost zijn er allerlei voedingsstoffen die de grond weer sterk maken. Het bruin materiaal beschermt de grond bij zware neerslag, heeft een isolerende werking (minder koud in de winter) en houdt de grond vochtig bij droog weer.

Een gezonde grond zorgt voor gezonde groenten en gezonde groenten maken ons gezond…

Nog voor de paasvakantie zaaien we de radijsjes en na de paasvakantie komen er aardappelen, ajuinen, wortels, pompoenen, kerstomaatjes, selder, prei, zoete maïs, venkel en boontjes.

Project Xperibird In samenwerking met het museum voor natuurwetenschappen werd er een vogelhuisje geplaatst in de nabijheid van de moestuin. In het vogelhuisje is er een camera met een bewegingsdetector. Indien er een vogel in komt nesten (hopelijk), wordt er van ons verwacht om de broedperiode op te volgen en de gegevens (foto’s, aantal eitjes, vogelsoort, …) door te sturen naar het museum. De camera laat ook toe om via een computer alles ‘live’ te bestuderen. De Brede School is dus op zoek naar een klas of een groepje leerlingen die dit wetenschappelijk onderzoekje graag wil opvolgen.IMG_6865

IMG_6866

IMG_6867

IMG_6872

IMG_6943

IMG_6952

IMG_6946

IMG_6947

IMG_6948

IMG_6950

IMG_6955

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s